Пролетното почистване чука на вратата, а при някои вече най-вероятно е минало, но често пъти забравяме много важен елемент и това е грижата за климатика.

Нали не забравяте, че климатикът също чака своя ред на опашката за почистване. Преди да пристъпим към почистването на климатиците си е редно да знаем всъщност защо е нужно да го правим и какви грешки да не допускаме. Разбираемо е, че като всеки друг дългоексплоатационен уред, климатикът се нуждае от по-специални грижи, за да функционира качествено. За късмет, този тип уред не изисква кой знае колко сложна процедура, а едно почистване и освежаване, което не е и трудоемко. Какво по-добро от това да не отделим много време за грижата, но същевременно да използваме уреда много дълъг период?

Как да почистим вътрешното тяло напълно сами?

  • За целта е нужно да отворим предния панел, от който да изкараме филтрите.
  • След това най-подходящо е да бъдат измити с влажна кърпа или директно на течаща вода.
  • В случай, че замърсяването е по-силно, може да ползвате и обезмаслител.
  • Оставяте ги да изсъхнат, връщате ги обратно в предния панел.

За външното тяло на климатика може да ползвате влажна кърпа или спрей за почистване на климатици. В зависимост обаче от това как е поставено външното тяло, какъв е района на местоживеене и как сте се грижили за уреда, ще се определи точно колко работа имате по външната част.

Често се случва хората да допуснат грешката след закупуването и поставянето му, да приемат климатика просто като вещ, на която не е нужно да се обърне внимание. Това обаче води до определени последствия. Тези негативни влияния се отнасят, както за самия уред, така и за хората в помещенията. Климатикът става по-неикономичен, по-трудно върши функциите, за които всъщност е създаден, а въздухът в пространството се превръща дори във вреден.

Освен честото почистване ( веднъж месечно е достатъчно, но при по-замърсени помещения – направете го два пъти в месеца), климатичната система се нуждае и от правилно ползване.

Трябва да зададем правилните настройки според обстоятелствата – интензитета на въздуха, който искаме да осигурим , температурата на охлаждане/затопляне.

Свикнете на поддържате и на годишна база климатика, при смяна на сезоните и месечно премахване на замърсяването на филтрите. Тези на пръв поглед базови неща биха ви спестили главоболия, финанси и ненужни тревоги.

Ако пропускате да се грижите за чистите филтри на климатика, бихте създали и нездравословна среда, в която могат да се разпространят микроби и да се натрупа мухъл.

Освен всичко дотук, не е малък факторът, че прахът в непочистения климатик води до затруднение на циркулирането на въздуха, а това пък увеличава електрическата консумация.

Ненужно, нали? Не затруднявайте уреда, за да не се изненадате от месечните сметки за ток.

И наред с почистването на всяка стая, смяната на дрехите според сезоните, както и грижата за цялата къща, нека се насочим и към климатичните системи. Отделени няколко минути биха осигурили дългогодишен комфорт.

При нужда от повече информация за услугите ни , не се колебайте да се свържете с нас на: 088 426 3333

 или заповядайте на място: ул. “ Крайезерна “ , Индустриален Логистичен Парк Бургас, ул. Сълзата 7