Изборът на климатици се прави за години напред …

Преди да попитате във фирма за климатици трябва да си отговорите конкретно на следните въпроси:

 1. Колко от стаите ми ще климатизирам ?
 2. Какъв е обемът на всяка стая?
 3. Какво е разположението, каква е дограмата, има ли външна изолация на стените ?
 4. За какво ще се използват климатиците? Целогодишно – за основно отопление и за охлаждане или през преходните сезони за отопление и за охлаждане.
 5. Съществуват ли особености във вътрешното разположение в жилището или офиса ми ?
 6. С какъв бюджет разполагам.
 7. Отговарям ли на условията на кредитни институции за финансиране на покупката ми?
Какво е инвертор?
Накратко най-предпочитаният вариант на съвременния пазар. Неслучайно в Япония, меката на технологиите, се продават изключително и само инвертори. Там конвенционалните сплит-системи са отживелица. И така- с какво са по-добри?
Принципът на работа на климатиците е възможността да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент, като по този начин пренасят енергия през стената на помещението в посоката в която желаем. Тази енергия се получава от разликата между температурата на изпарение на хладилния агент (-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда. С тая нелека задача се справя компресорът-сърцето на климатика. При конвенционалните климатици той работи с цялата си мощност докато температурата в помещението, която сме задали бъде достигната. Ето защо конвенционалният климатик е доста по- неикономичен. За да избегнат това, производителите създават компресори с плавно, цифрово регулиране на мощността , в зависимост от температурата която, трябва да се достигне. Инверторните сплит-системи автоматично регулират мощността си, докато конвенционалните сплит-системи работят в режим включване и изключване, на принципа на бойлера. Поради това икономията на инвертора спрямо конвенционалния му далечен роднина е от 25% до 72% .. Инверторният климатик може да работи на отопление при отрицателни външни температури до – 20 градуса Целзий ,което за конвенционалния е непостижимо.

Инверторните климатици биват различни видове, всяко ново поколение става все по-съвършено от предишното предишното.
АС-Променливотокови (клас B и C)- 35% по-икономични от конвенционалните климатици, DC-Правотокови (клас А) –до 55%-икономични от конвенционалните климатици, DDC-Дигитални правотокови (клас А)-до 60%-икономични от конвенционалните климатици DDC Hibrid – Дигитални правотокови Хибридни (клас А)-до 72%-икономични от конвенционалните климатици.
Хипер-инвертори (клас ААА)- до 98% по-икономичен от конвенционалните климатици

Какво означава класификацията от А до G?

На 01.01.2004година встъпва в сила ,издадената от Европейският съюз ,Директива 92/75/ЕЕС за енергийно окачествяване на климатичните инсталации с хладилна мощност до 12 kW. Според нея се прави класификация на климатиците от клас А (най-висока енергоефективност) до клас G (с най-ниска енергоефективност). Според експертни мнения повишаването на енергоефективността на климатиците , скъсява значително периода на изплащане на инвестицията за тях.

”Анатомия” на климатика
Знаем, че повечето клиенти не се интересуват от това, какво има в климатиците им, а дали ще работят добре. И все пак ето нека видим накратко какви са основните компоненти на вашия климатик:

►Фреон- хладилният агент
►Компресор – засмуква и нагнетява фреона , поддържа неговото движение по хладилния контур.
►Кондензатор – радиатор , разположен във външния блок и осигуряващ прехода на фреона от газообразна фаза в течна фаза ( кондензация ) .
►Терморегулиращ вентил – понижава налягането и температурата на фреона преди изпарителя .
►Вентилатор – обслужва изпарителя и кондензатора и осигурява по-голяма интензивност на топлообмена с околната среда .
Компресорът, кондензаторът , терморегулиращият вентил и изпарителят са съединени с медни тръби , в които циркулира фреонът и малко количество компресорно масло .

BTU-ЩО Е ТО?
Повечето климатици са с капацитет измерен в Британски Топлинни Единици (BTU).
1 BTU е количеството топлина необходимо, за да се повиши температурата на един pound (0.45 kg) вода с един градус Фаренхайт (0.56 градуса Целзии). 1 BTU е равно на 1,055 джаула.

EER (energy efficiency rating) – коефициентът на енергийна ефективност е равен на съотношението отдадена мощност в BTU към консумирана мощност в W(ват) Очевидно стремежа на производителите е колкото се може по-висок EER, но обикновено това води и до висока цена. Имайте предвид, че за охлаждане може да ползвате единствено климатична система, а за затопляне и печки с реотани, калорифери и други уреди. Само че климатична система, за всеки похарчен W отдава 3, т.е. харчи 3 пъти по-малко електричество от друг нагревател (приблизително).

Ако ще се топлите „на ток“, по-добре да е с климатик и не забравяйте, ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ И ДОБРА ДОГРАМА , ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ТОПЛИННИ ЗАГУБИ

Мога ли сам да си монтирам /ремонтирам климатика?
Освен ако не сте работил като монтажник на климатична техника, не се захващайте с това. Рискът да сбъркате, дори и следвайки инструкцията не е никак малък. Освен това ще загубите и гаранционното обслужване на машината.
Мога ли с един климатик да отоплявам две помещения?
Не. Рискувате да останете на студено и да натоварите климатика, предизвиквайки повреда. За всяка стая ползвайте отделна сплит-система система или една мулти-сплит система.
До каква външна температура ще работи климатикът?

За конвенционален тип:

 • при производителите на ниския клас: – 2°С -4°С външна температура,
 • при производителите на средния клас: – 5°С – 8°С,
 • при производителите от високия клас : – 10°С – 12°С

За инверторния тип климатик тези стойности варират от -15°С -20°С високия и среден клас климатици.

За отоплението на климатичната инсталация в студените дни от значение са още:

 • качеството на монтажа;
 • мощността на кондиционера;
 • изложението на помещението;
 • изолацията и дебелината на стените;
 • вида на дограмите;
 • външната влага; мъгла т.н.
Защо през лятото понякога настиваме в помещения с климатик?

За да не допускате това, регулирайте чрез клапите на климатика посоката на студената струя. Тя никога не бива да е директно върху вас. Освен това имайте предвид, че рязката граница между външната и вътрешна температура може да предизвика термичен шок. Ето защо ако навън е 40 градуса, в никакъв случай не настройвайте климатика на 18 градуса в помещението. Много по-добре би било да е на около 26 градуса.

Как да се грижа за климатика си?

Климатикът е създаден за да се грижи за вашия комфорт, но има и нещо което и вие трябва да правите за него. Това е редовното чистене на филтрите. Правете го на всеки две седмици. Ако Вашият климатик има допълнителни филтри, имайте предвид, че те се сменят на всеки две години.

Да поставим ли ароматизатор на климатика?

Не ви съветваме. Понякога тези ароматизатори се разтопяват и могат да нанесат поразии по машината. Освен това са нетрайни.

Докато работи на отопление, климатикът изведнъж спира, чува се се звук сякаш нещо ври и започва да свети някаква лампичка. Какво става? Дали не се повреди?

Нямате основания за притеснение. Това, което вашият климатик прави и добре че го прави, е да размрази външното тяло. В противен случай външното му тяло ще заприлича на снежен човек.

Не охлажда през лятото. Защо?

Ако е правилно оразмерен, това не би трябвало да се получи. Проверете дали всички прозорци и врати са затворени, дали не влиза директна слънчева светлина. А да не би да сте сложили допълнителни уреди, които да отдават топлина?

Oпасен ли е фреонът за здравето?

До 1930 година, използваният в климатиците газ бил опасният за здравето амоняк. След няколко нещастни случая, производителите на климатици го заменят с безопасния газ фреон. Фреонът е открит от известния учен Томас Мидгли. В съвременната климатична техника, използваният фреон е напълно безопасен за здравето на човека. До 2002година , масово използван е фреон R- 22. Той е безопасен за човека, но вреди на озоновия слой. Затова производителите се насочват към R- 407 и R-410. Те са безвредни за околната среда, но са скъпи и затова купувачите все още предпочитат R-22. Ако все още се безпокоите за това дали фреонът в съвременния му вид е опасен, ще ви кажа, че той влиза в състава на много лакове за коса, епилатори с охладители и дори в спрейовете за ангина.