Забелязали сте, че климатикът Ви се нуждае от повече време, за да достигне желаната температура? Сметката Ви за електроенергия внезапно се е увеличила? Климатикът издава страненен шум? Все признаци, на които трябва да обърнете внимание.
Ако всичко това е налице, вероятно системата Ви се нуждае от фреон.
В тази статия ще разгледаме какви са основните признаци, когато количеството му е недостатъчно и какви могат да бъдат причините.
Нека започнем с това какво е фреонът?
Фреон (Freon) е регистрирана търговска марка на The Chemors Company, дъщерна организация на DuPont, която я използва за означаване на редица халогеновъглеродни продукти. Изразът фреон е генерична търговска марка (подобно на аспирин). През последните десетилетия се обръща все повече внимание на проблемите с „озонвата дупка“ и големите климатични компании налагат използването на по-ефективния и екологичен фреон R32. Този хладилен агент циркулира между вътрешите и външните тела на системата, осигурявайки комфорта в помещенията.
Климатикът не успява да достигне желаната температура?
Ако вместо да охлади стаята, през отворите излиза топъл въздух, или обратното вместо затопляне, въздухът е студен, вероятно фреонът в системата Ви е недостатъчен. Така просто циркулира въздухът в стаята, без да бъде променян.
Климатикът Ви издава съскащи звуци?
При изтичане на фреон е нормално да се чуват. Ако имате съмнения за това, потърсете специалист.
Сметката Ви за ток внезапно се е увеличила?
Климатикът Ви консумира повече енергия, тъй като не може да работи ефективно, при намалено количество фреон.
Причините за изтичане на фреон, могат да бъдат различни:
• Системата Ви е твърде остаряла.
• Неправилно транспортиране и монтаж на уреда.
• Неправилно инсталиране на климатика.
Как да постъпите, ако се съмнявате за проблем с фреона?
Потърсете специалист, най-сигурното мнение ще получите от него. Проверявайки количеството фреон с манометър ще установи, дали то е намаляло. Не пропускайте да направите профилактика на климатика си, така ще си спестите неприятни изненади.
При нужда от повече информация за услугите ни , не се колебайте да се свържете с нас или заповядайте на място: ул. “ Крайезерна “ , Индустриален Логистичен Парк Бургас, ул. Сълзата 7
Телефон за връзка гр. Бургас: 088 426 3333 / гр. София: 098 876 8694